/ БГНЕС
Русия заяви, че руските сили са овладели градската част на Мариупол и само малък брой украински бойци са останали в завода "Азовстал" в обсадената южна зона на пристанищния град в момент, когато Москва нанася въздушни удари срещу столицата Киев и други украински градове, предаде Ройтерс.

Твърденията на Москва, че е поела контрола над почти целия Мариупол, който стана сцена на най-ожесточените боеве и на най-тежката хуманитарна катастрофа от началото на войната, не могат да бъдат потвърдени от независим източник.

Украйна съобщи за ракетно нападение близо до Киев

"Ситуацията в Мариупол е много тежка. Нашите войници са блокирани, ранените са блокирани. Налице е хуманитарна криза. . . Въпреки това нашите момчета се защитават", каза украинският президент Володимир Зеленски.

Руското министерство на отбраната каза, че ако украинските сили, укрепили се в завода "Азовстал" в Мариупол, сложат оръжие до 6:00 ч. местно време днес, техният живот ще бъде пощаден, съобщи агенция ТАСС.

Руски служител беше цитиран да казва, че предложението, направено след седмици на ожесточени боеве, е продиктувано от "катастрофалната ситуация" в завода, както и от "чисто хуманни принципи".

Заместник-министърката на отбраната на Украйна
заяви, че ключовото пристанище Мариупол се държи въпреки продължаващите руски атаки, съобщи Асошиейтед прес.

Хана Маляр заяви в неделя, че защитниците на ключовото пристанище на Азовско море са вързали значителни руски сили, обсаждащи града. Тя описа Мариупол като "щит, защитаващ Украйна", който не позволява на обкръжаващите града руски войски да напредват към други райони на страната.

Маляр заяви, че руснаците продължават да нанасят въздушни удари по Мариупол и вероятно подготвят десант на брега, за да увеличат силите си в града.
БТА