/ Gulliver/Getty Images
Всичко е подвластно на времето, дори и Христос Спасител, чиято статуя се извисява над Рио де Жанейро - за 90-ата й годишнина огромната статуя в стил ар деко ще бъде основно възстановена, съобщи АФП.

Ръководител на проекта е архитектката Кристина Вентура. Тя поглежда през дупка в една от ръцете на статуята, открита през 1931 г. и превърнала се в един от символите на бразилския град.

В Рио де Жанейро Исус Христос „облече“ лекарска престилка (СНИМКИ)

"Конструкцията се износва под въздействието на слънцето, дъжда, промените в температурата и светкавиците"
, каза Вентура пред АФП. Разположена на 710 метра надморска височина на хълма Корковадо, 38-метровата бетонна фигура на Христос Спасителя привлича близо два милиона туристи годишно. Годишнината ще бъде отбелязана през октомври.

Възстановяването на статуята включва задълбочен анализ на състоянието на външната обвивка, състояща се от хиляди малки триъгълни камъчета, на металните укрепления и на проникването на влага в конструкцията.

Екипът ще използва прецизна фотография, а алпинисти ще огледат за пропуквания и части, които трябва да бъдат подменени. През 1921 г. католическата църква организира конкурс за издигане на религиозен монумент по повод един век от независимостта на Бразилия (1822 г.).

Бразилският инженер Ейтор да Силва Коща печели конкурса и посвещава десет години на проекта. Статуята е дело на французина Пол Ландовски. Монументът е открит на 12 октомври 1931 г. През 1973 г. е обявен за исторически монумент, а през 2007 г. е включен сред Седемте чудеса на съвременния свят.

Пандемията от новия коронавирус принуди местните власти да забранят достъпа до него между март и август 2020 г. Възстановителната програма предвижда и план за поддръжка, за да се избегнат сериозни увреждания занапред. 
БТА