/ iStock/Getty Images
Кметът на Рио де Жанейро Едуардо Паес съобщи, че плажовете на мегаполиса ще бъдат затворени този уикенд в опит да се ограничи разпространението на коронавируса, в момент когато броят на хоспитализираните в интензивни отделения е достигнал рекордни нива, предаде Франс прес.

От 20 март достъпът до плажовете в Рио де Жанейро ще бъде абсолютно забранен, "включително за спортни занимания и къпане", заяви кметът на пресконференция. "Ситуацията е много критична и отправям призив към жителите на Рио: това е моментът да си останете у дома", допълни той.

Бразилия измести Индия от второто място по брой регистрирани случаи на COVID-19

Преди една година, в началото на пандемията, плажовете за първи път бяха напълно затворени, но къпането по-късно бе разрешено, при условие къпещите се да не остават за дълго на пясъка.

Това не попречи плажовете редовно да бъдат препълнени, а всички забрани в крайна сметка бяха отменени през ноември, точно преди лятото в южното полукълбо.

Кметството на Рио вече бе обявило други ограничения през последните седмици, включително полицейски час от 23:00 до 5:00 часа сутринта и затваряне на барове и ресторанти след 21:00 часа.

Едуардо Паеш планира да предприеме "още по-строги" мерки в понеделник след среща с научния съвет, който направлява решенията на кметската управа. 
БТА