Бразилия е на второ място в света по броя на починалите с COVID-19, пред нея е само САЩ
Бразилия е на второ място в света по броя на починалите с COVID-19, пред нея е само САЩ / БТА
Бразилия за първи път е надхвърлила 2000 смъртни случая за ден, свързани с Covid-19, като процентът на инфекциите нараства, съобщи Би Би Си. В сряда най-голямата страна в Южна Америка е регистрирала 2286 смъртни случая, общо 268 370 от началото на пандемията.

Страната е с най-много починали в света зад САЩ. Експертите предупреждават, че скоростта на предаване се влошава от по-заразните варианти.

В сряда бившият президент Луис Инасио Лула да Силва разкритикува "глупавите" решения на сегашния държавен глава Жаир Болсонаро, който омаловажи заплахата от вируса. По-рано тази седмица Болсонаро дори препоръча на сънародниците си да "спрат да хленчат".

Неистов копнеж за ваканция – ето 10-те най-вълшебни плажа на света (СНИМКИ)

Нарастването на броя на случаите постави здравните системи в повечето от най-големите градове на Бразилия под огромен натиск, като много от тях са близо до колапс, предупреждава водещият бразилски обществен здравен център Fiocruz.

Ефективността на ваксините: Pfizer води, AstraZeneca забавя бразилския щам

Маргарет Далколмо, лекар и изследовател от Фиокруз, заяви, че страната е "в най-лошия момент на пандемията".

Бразилия има средно 128 смъртни случая на 100 000 население - 11-то място сред 20-те от най-силно засегнати от пандемията страни в света. Най-високите показатели са в Чешката република с 208 смъртни случая на 100 000 души, и Великобритания със 188 смъртни случая на 100 000 души, според университета „Джонс Хопкинс“ в САЩ.

Четвъртък е годишнината от началото на пандемията, обявена от Световната здравна организация. В целия свят са регистрирани повече от 118 милиона случая на заразени с коронавируса и над 2,6 милиона смъртни случая.

Превод и редакция: DarikNews