Изследванията на въздействието на ваксините на терен дават все по-обнадеждаващи резултати за ефективността им
Изследванията на въздействието на ваксините на терен дават все по-обнадеждаващи резултати за ефективността им / Gulliver/Getty Images
Ефективността на ваксините е сред основните данни, които определят дали битката срещу коронавируса е близо до победа на науката, като данните са все по-обнадеждаващи, съобщава испанската агенция EFE.

Както обобщава CNN, две нови различни проучвания свидетелстват за ефективността както на ваксините Pfizer, така и на AstraZeneca. Проучванията са проведени, съответно, в Израел и Обединеното кралство.

Израелското проучване, проведено от изследователския институт Clalit, който е част от голяма здравна система в страната, анализира данни за 1,2 милиона души, около половината от които са получили ваксината Pfizer-BioNTech.

Честотата на симптоматичните Covid-19, т.е. хората, които са се заразили с коронавирус и са се почувствали зле, е намаляла с 94% сред хората, които са получили две дози от ваксината, според Clalit. От своя страна процентът на сериозните заболявания е спаднал с 92%.

Разглеждайки британското проучване, което е част от проект за наблюдение, наречен AvonCAP, финансиран от Pfizer, те установиха, че една доза от инжекцията Pfizer-BioNTech или AstraZeneca е много ефективна за предотвратяване на симптоматични заболявания, достатъчно сериозни, за да доведат до хоспитализация на пациенти на възраст над 80 години с множество други заболявания.

Ваксината на Pfizer е била 71,4% ефективна след 14 дни за предотвратяване на хоспитализация сред пациенти със средна възраст 87 години, докато една ваксина AstraZeneca е била 80,4% ефективна според същите мерки сред пациенти със средна възраст 88 години.

От друга страна, Ройтерс публикува предварителни данни от проучване, проведено в университета в Оксфорд, които показват, че ваксината, разработена от AstraZeneca PLC, е ефективна срещу P.1 или бразилския вариант.

Данните показват, че не е необходимо ваксината да бъде модифицирана, за да предпазва от щама, за който се смята, че произхожда от амазонския град Манаус. Изследването все още не е публикувано.

От друга страна, ранните резултати сочат, че ваксината AstraZeneca е по-малко ефективна срещу южноафриканския вариант, който е подобен на P.1. Впоследствие Южна Африка спря употребата на ваксината в страната.

Понастоящем Бразилия е изправена пред брутална втора вълна от коронавирусната пандемия с рекордни 1910 смъртни случая в сряда. Вариантът P.1 е сред факторите, които, според епидемиолозите, допринасят за увеличаване на случаите и смъртните случаи и в научната общност има загриженост относно устойчивостта на варианта към ваксини.

Превод и редакция: DarikNews