/ iStock/Getty Images
Американският президент Джо Байдън посети в петък най-големия завод на фармацевтичната компания Пфайзер в САЩ и осигури от нея ангажимент да удвои производството на ваксина срещу коронавируса през следващите седмици, съобщи Ройтерс.

Изпълнителният директор на Пфайзер Албърт Бурла използва посещението на президента, за да обяви, че компанията очаква да удвои количеството от около 5 милиона дози на седмица, които в момента доставя на американското правителство.

В петък Байдън заяви, че е уверен, че ще успее да надхвърли целта си от 100 милиона дози, поставени през първите 100 дни от мандата си. Той обаче подчерта, че някакво подобие на нормалност все още е на много месеци разстояние.

"Ние сме на път да имаме достатъчно доставки на ваксини за всички американци до края на юли", каза Байдън в склад с фризери, всеки от които съдържа по 360 хиляди дози.

Досега са ваксинирани по-малко от 15 процента от американците. КОВИД-19 е отнел почти 500 хиляди човешки живота в САЩ.

Бурла каза, че доставките е възможно да бъдат увеличени благодарение на подобрения в производствения процес, по-добри лабораторни методи на тестване и използване на правомощията на Байдън по закона за отбранителното производство.

По време на посещението си в завода в Мичиган президентът Байдън призова компанията да достави по-бързо 300-те милиона дози, които се е съгласила да достави до края на юли.

Пфайзер се е ангажирала да достави на американското правителство 100 милиона дози до края на март и още 100 милиона до края на май. До 17 февруари компанията е доставила общо 40 милиона дози на американското правителство.

Американският производител засега не е успял да изпълни всичките си глобални ангажименти за доставка на ваксини. Към сряда Пфайзер все още не беше доставил на ЕС около 10 милиона дози, които трябваше да бъдат предоставени през декември, е заявил европейски представител пред Ройтерс.

Компанията Модерна също се е съгласила да достави на САЩ 300 милиона дози от ваксината си към края на юли.
БТА