Анатолий Чубайс
Анатолий Чубайс / Guliver/Getty Images
Бившия приближен на Владимир Путин – Анатолий Чубайс е в сериозно здравословно състояние в болница в Сардиния, в Италия.

Чубайс, който напусна поста си на специален пратеник на Кремъл заради войната в Украйна, е хоспитализиран в Европа с рядко имунно заболяване, което поразява нервната система, съобщи руски журналист.

Чубайс е диагностициран със синдрома на Гилен-Баре - заболяване, причинено от увреждане на периферната нервна система от страна на имунната система, цитира думите му руската журналистка и политическа активистка Ксения Собчак в Telegram.

Не е ясно къде точно в Европа е бил хоспитализиран 67-годишният Чубайс, който напусна Русия, след като подаде оставка през март.
Чубайс, който някога е бил началник на кабинета на бившия президент Борис Елцин, преди да подаде оставка е бил специален представител на президента Владимир Путин за връзките с международните организации.
Най-влиятелният от групата руски икономисти, които се стремяха да затвърдят прехода към капитализъм след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., Чубайс продаде някои от най-големите промишлени активи на Русия през 90-те години.

Не закъсняха и предположенията за отравяне, тъй като Алексей Навални беше отровен с Новичок- нервно-паралитичен агент.
Кира Ярмиш, прессекретар на хвърления в затвора Навални, написа в Twitter, че "това е репутацията на Кремъл: никой не се съмнява, че Чубайс е бил отровен".

Няколко опоненти на управлението на Путин са пострадали от нападения с отравяне, често извън Русия.

Кремъл отрича да е замесен в тях, въпреки че в много случаи има сериозни доказателства, уличаващи руските власти.

Русия е готова да помогне за лечението на хоспитализирания в чужбина Анатолий Чубайс, ако такава помощ бъде поискана. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Той окачестви като "печална" новината за влошеното здраве на Чубайс, бивш приближен на Владимир Путин, и му пожела скорошно оздравяване. Песков подчерта, че Москва не разполага с подробности, но винаги се опитва да помага на руски граждани, какъвто е Чубайс.
БГНЕС/БТА