/ iStock/Getty Images
Организацията на Републиканската партия в Пенсилвания се обърна към Върховния съд с изискването в кратки срокове да бъде прекратена обработката на бюлетините, постъпили избирателната комисия на щата след изборите на 3 ноември, съобщи NBC.

Властите във Филаделфия ще броят 40 000 бюлетини няколко дни

„Гласуването в Пенсилвания може да определи кой ще бъде следващият президент на САЩ”,
гласи жалбата на организацията. Тя признава, че ръководството на избирателната комисия в щата се е разпоредило да се отделят бюлетините, постъпили след 3 ноември, но до 17:00 (местно време) на 6 ноември. Републиканците смятат, че това разпореждане не е било изпълнено по места.

Партията смята, че Върховният съд няма право да удължава преброяването на бюлетините, изпратени по пощата със закъснение. От гледна точка на републиканците, такива бюлетини не трябва да се отчитат, затова се налага „колкото се може по-бързо” да се изпрати такова предписание до всички изборни комисии в щата.

Припомняме, че властите на град Филаделфия, щата Пенсилвания, трябва да обработят около 40 000 бюлетини от президентските изори, както съобщи по-рано в петък ръководителката на избирателната комисия на града Лиза Дили на пресконференция, предавана по телевизия Fox News.

Преброяването в САЩ още се точи, в Невада 16% от бюлетините не са пипнати (ВИДЕО)

„Може да са необходими още няколко дни, за да представим отчета за резултата от тяхната обработка. Както знаете, законът предвижда 20 дни от деня на изборите за официалното потвърждаване на резултатите от изборите”, поясни тя.

По данни на Fox News, в щата Джозеф Байдън печели 3 310 256 гласа, а Доналд Тръмп 3 296 885. Разликата в полза на Байдън набъбна до 13 371 гласа, по-рано той изпреварваше Тръмп с 5594, после и с 6826 гласа. Победителят още не е определен и в щатите Невада, Джорджия, Северна Каролина, Аляска и Аризона. Тръмп води в Северна Каролина и Аляска. 
БГНЕС