/ iStock/Getty Images
Усилията за поддържане на социална дистанция в американския щат Ню Йорк помагат за установяването на контрол върху разпространението на коронавируса въпреки новия рекорден ръст на смъртните случаи за едно денонощие - 779. Това заяви днес губернаторът Андрю Куомо, който се превърна във водещия национален говорител за кризата, предаде Ройтерс.

САЩ и Испания отново с огромен брой починали с COVID-19 (ВИДЕО)

Той каза, не си е представял, че отново ще преживее катастрофа от мащаба на атаките на 11 септември 2001 г. и призна, че броят на починалите е подценен, защото много хора умират в дома си. Куомо призова да продължи затварянето на офиси и спазването на социална дистанция.

Губернаторът на Ню Йорк е разпоредил да бъдат спуснати наполовина на пилоните всички национални знамена в щата, в който вече 6268 човека са починали респираторното заболяване, причинявано от коронавируса. Това е близо половината от смъртните случаи в цялата страна.

Куомо предупреди, че кризата е далеч от края си, въпреки че новите хоспитализации вчера са били 586 при 656 в понеделник и че има данни за спад в нивото на новозаразените в щата.

Рекорден брой жертви на коронавируса в Ню Йорк и Великобритания за ден

По думите му, броят на смъртните случаи за 24 часа ще се запази, а може и да се увеличи през следващите дни, защото хората, постъпили в болница през миналата седмица и сложени на апарати за обдишване, вече са починали.

Във вторник Куомо удължи до края на април срока, в който маловажните бизнеси и училищата трябва да останат затворени. Огласените данни за Ню Йорк сочат, че този американски щат има най-много случаи в света на зараза с коронавируса - повече от Испания, сочат изчисления на Ройтерс.

В щата Ню Йорк има вече има 149 316 регистрирани случая, докато в Испания те са 146 690. Към днешна дата Италия е на трето място със 139 422 случая. Според агенцията в САЩ има общо 417 хиляди заразени и 14 100 починали. Вчера в страната бяха регистрирани рекордните до момента 1900 смъртни случая от COVID-19.
БТА