Разследват сина на Ердоган за пране на пари в Италия
Разследват сина на Ердоган за пране на пари в Италия / Thinkstock/Getty Images

Прокуратурата на италианския град Болоня е започнала разследване по подозрение за пране на пари срещу сина на турския президент Реджеп Тайип Ердоган - Билал. Той се премести в Болоня през октомври миналата година, за да завърши докторантурата си.

Италианският в. „Ил Джорнале" съобщи във вторник, че турският бизнесмен и лидер на Млада партия Мурат Хакан Узан е подал заявление срещу Билал Ердоган миналата година в прокуратурата в Болоня.

Ердоган в епицентъра на скандал в Турция

Бизнесменът обвинява сина на турския президент в нарушаване и на европейските, и на италианските финансови закони, като подкрепя обвинението си с твърдението, че когато се пренесъл в Италия през 2015 г., Билял носел със себе си огромни суми пари в брой, за да ги изпере в Италия. Във вторник главният прокурор на Болоня Мануала Кавайо реши да разследва обвиненията и сложи начало на проучване по въпроса.

Билал Ердоган, който е сред заподозрените по най-големия случай на корупция в Турция, за който обществеността научи в края на 2013 г., се премести в Болоня заедно с жена си и техните деца през лятото на миналата година. Това стана след като на изборите от 7 юни 2015-а Партията на справедливостта и развитието, основана от Реджеп Ердоган, загуби мнозинството в парламента.

Заподозряха и сина на Ердоган в престъпления

Синът на турския президент пристигна в Болоня, за да продължи докторантурата си в „Джон Хопкинс". Децата на Билал Ердоган посещават италианско училище. Има слухове, че президентският син е поискал охрана от италианското правителство, съобщи в. „Тудей'с Заман".

Източник: БГНЕС