Разследваща медия в Перу разкрива корупция на високите нива на властта. Сега техните журналисти се сблъскват със заплахи и правни действия, предава Voice of America/VOA.

За разследващия журналист Густаво Горити рискът е част от работата още от първия материал, по който работи. Тази задача е възложена на Горити, след като заплахите принуждават друг репортер да се откаже.

„Това беше първото голямо решение, което трябваше да взема. Разбрах, че това е като да пресечеш река, и от този момент нямаше връщане назад“, обяснява Горити.

Горити е ръководил големи разследвания в Перу. Репортажите му разкриват незаконни действия на политически лидери, частни лица и престъпни организации.

Тази способност да предизвиква промяна го мотивира.

„Когато разследващата журналистика си върши добре работата, когато стига до дъното на нещата и разкрива истината за фактите-  тогава има значение“, обяснява Горити.

През 2009 г. Горрити основава разследващия бюлетин IDL-Reporteros.

Той разкрива години наред нерегламентирани плащания от бразилската компания Odebrecht към политици и бизнес лидери в цяла Латинска Америка.

Четирима бивши перуански президенти и други държавни служители са разследвани или срещу тях се води съдебно преследване в резултат на скандала „Лава Жато“ или „Автомивка“.

Но след публикуването на материала изданието и неговите репортери бяха подложени на атаки.

„Успоредно с това се провеждат кампании за дезинформация и нападения, заплахи, атаки в социалните медии, както и заплахи и набези в офисите на IDL-Reporteros“, казва Ромина Мела, управляващ редактор на IDL-Reporteros.

Но това е само началото.

През март прокурорите започват разследване срещу Горити. Адвокатът му казва, че прокуратурата иска от Горити да разкрие източниците си, както и друга информация, датираща от 2016 г.

„Това би означавало не само нарушаване на гаранцията за свободата на изразяване, като например поверителността на източниците на информация, но и възможността за получаване на незаконен достъп до всички източници на информация на журналиста“, споделя адвокатът на Горити, Карлос Ривера.

Прокуратурата на Перу не отговаря на молбите за интервю или коментар.

Въпреки физическите и правните заплахи, Горрити и екипът му от IDL-Reporteros заявяват, че няма да спрат.

Той казва, че страхът никога не трябва да бъде редактор на журналисти.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA