Разпространиха цитати от разговора за Международния фонд „Бенгази”
Разпространиха цитати от разговора за Международния фонд „Бенгази” / netinfo

Европейският парламент разпространи цитати от разговор за Международния фонд „Бенгази”, състоял се миналата сряда между евродепутата Джефри ван Орден - бивш докладчик за България в Европейския парламент, и комисарката Бенита Фереро-Валднер, отговаряща за външните отношения.

Това е фонд, създаден от български и либийски неправителствени организации, отворен за различни донори. Досега фондът е събрал около 120 милиона евро, казва Джефри ван Орден.

След това се привеждат негови цитати от разговора.

" Фондът е част от хуманитарната подкрепа на международната общност за Либия. Той бе създаден, за да бъдат осигурявани грижи за децата в Бенгази, така трагично заразени от СПИН. Той ще бъде разпределен, след като приключат съдебните процедури в Либия - съдебното решение от 19 януари отбеляза краят на един етап в един сложен процес. Сега ние очакваме решението на Върховния съд".

"Фондът, както и освобождаването на медиците, не бива да става политическа пионка. Това е въпрос на спазване на приетите стандарти в областта на правосъдието и хуманитаризма. И аз вярвам, че този трагичен случай сега ще получи бърз и положителен завършек - че сестрите и докторът ще бъдат пуснати и ще бъдат взети по-действени мерки за доброто на болните деца в Бенгази".

Информацията, съдържаща тези цитати, и подписана от Джефри ван Орден, е трябвало да бъде разпространена на 26 януари. Както се разбра обаче, служителката в Европейския парламент, която е трябвало да направи това, е била болна. По тази причина документът е разпространен едва днес. А публикуването му чак днес вероятно е предизвикано от острата реакция на Европейската комисия на част от интервю на Ван Орден дадено миналата седмица на българска медия.