Разпознати са загиналите при атентата на Домодедово
Разпознати са загиналите при атентата на Домодедово / снимка: Reuters

Разпознати са всички загинали при атентата на московското летище Домодедово в понеделник. Сред тях са 35 души, от които 8 чужденци, включително и българинът Николай Иванов. Телата на 34 жертви са разпознати от роднини, а самоличността на един от загиналите - британец, е установена от намерени у него документи, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на руското министерство на извънредните ситуации.

Още не се знае кой е бил терористът самоубиец, но медиите в Русия се опитват да установят неговата националност. За целта използват публикуваната снимка на откъснатата му глава, съобщи сайтът "Нюзру". Вестник "Комсомолская правда" помества портрет на атентатора, нарисуван от художник въз основа на фотоса, както и фоторобот, направен от частна компания, допълва БТА. Преди да се самовзриви, терористът извикал името си, рожденото си място и казал, че е на 35 години, информира очевидец, цитиран в изданието. Заради стреса той не запомнил нищо освен възрастта.

Смъртникът задействал бомбата си с вик: "Сега всички ще умрете!" или "Сега ще взривя всички ви!", след което натиснал копче в областта на корема си. Някои терористите обмислят как да се държат и какво да извикат преди смъртта си, а други вземат наркотици и се държат неадекватно, коментира експерт от руските специални части.

Очевидците на подобни произшествия по принцип са в шок и по-късно може да си измислят, когато описват подробностите, предупреждава московски психолог. Лабораторията за пластична реконструкция на Института по етнология и антропология към Руската академия на науките не е успяла да възстанови облика на престъпника по снимката поради лошото й качество. Според завеждащата Татяна Балуева обаче атентаторът "със сигурност не е кавказец", а човек от "европеоидната раса в нейния южен вариант". Към тази група спадат французите, италианците, арабите и още няколко средиземноморски народа.