Разкрит е заговор за убийство на губернатора на Санкт Петербург
Разкрит е заговор за убийство на губернатора на Санкт Петербург / netinfo

Федералната служба за сигурност /ФСС/ е разкрила опит за убийство на губернатора на втория по големина град в Русия Санкт Петербург, Валентина Матвиенко, която е близък съюзник на президента Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Федералната служба за сигурност официално потвърди, че на 16 май е задържала двама души по подозрение, че са замесени в заговора за убийство на Матвиенко. Засега имената на арестуваните не се посочват, съобщи ИТАР-ТАСС.

Пред журналисти Матвиенко заяви, че знае за извършените арести, но отказва допълнителна охрана. Губернаторката отказа да коментира случая преди края на разследването.

Изявление бе отказано и от говорители на полицията в Санкт Петербург и на ФСС в Москва.

Матвиенко е една от най-влиятелните жени в руската политика. Тя бе избрана за губернатор на Санкт Петербург през 2003 година и Путин одобри нейния втори мандат през декември миналата година.

Известна с атрактивния си стил на обличане, Матвиенко положи усилия да засили търговското и политическото значение на поверения й град и да възстанови част от неговия имидж отпреди Октомврийската революция, отбелязва Ройтерс.

Матвиенко е бивш дипломат, родена е в Украйна и помогна на Путин, който е роден в Санкт Петербург, да утвърди контрола на Кремъл над града.