Разговорите между посланиците на САЩ и Иран положителни
Разговорите между посланиците на САЩ и Иран положителни / снимка:: БГНЕС

Американският посланик в Ирак Райън Крокър оцени днешните разговори с иранския си колега Хасан Каземи в Багдад като положителни, съобщи Ройтерс.

Преговорите се развиха положително. Сега очакваме реални действия от страна на Иран, каза посланик Крокър на пресконференцията след четиричасовата среща.

Разговорите бяха делови и постигнаха най-общо договаряне за политиката към Ирак, уточни посланикът, цитиран от Асошиейтед прес.

Крокър е заявил пред иранския си колега, че Техеран трябва да промени поведението си и да престане да въоръжава, финансира и обучава бунтовници в Ирак. "Става дума за действия, а не само за принципи и аз изложих директно пред иранците конкретните тревоги от поведението им в Ирак и от подпомагането на милициите, които се борят срещу иракските и коалиционните сили", посочи Крокър.

По думите му иранците казали, че имат намерение да предложат втора среща. "За това предложение обаче ще говорим, след като го получим", коментира Крокър.

Иран предложи "тристранен механизъм за сигурност", включващ САЩ, Ирак и Иран, каза посланикът и добави, че всяка стъпка по това предложение трябва да бъде проучена от Вашингтон. "Целта на тази среща все пак не бе да урежда нови разговори", подчерта той.

От иранска страна не бе направено изявление пред медиите след разговора, посочва АП.

Днешната среща между посланиците на САЩ и Иран е първата след прекъсването на дипломатическите връзки между тях преди повече от четвърт век, посочват агенциите.

Иракски официални представители отбелязаха, че срещата между Крокър и Каземи е била сърдечна и съсредоточена единствено върху темата Ирак.

"Между двете страни има добри намерения, а също разбиране и отговорно отношение", заяви иракски правителствен говорител. Посланиците се срещнаха в резиденцията на иракския премиер Нури ал Малики в строго охраняваната "зелена зона" в Багдад. На

срещата Ирак бе представляван от съветника на иракския премиер по въпросите на националната сигурност Муафак ар Рубаи.

"Надявам се, че тази среща ще отвори нова глава в отношенията ни и ще бъде важна стъпка за района", каза преди нея Малики.

Иранският външен министър Манушер Мотаки заяви в Техеран, че преговорите могат да доведат до бъдещи срещи, но само ако Вашингтон признае, че близкоизточната му политика е била неуспешна, отбелязва АП.