/ МВР
Белгийската полиция арестува 25 заподозрени при обиски, насочени срещу международна група, за която се твърди, че е трафикирала китайски секс работници, съобщиха от прокуратурата.

По време на акцията на две дузини адреси в няколко белгийски града са открити повече от 20 предполагаеми жертви на трафик, всички от Китай, заявиха те.

Успоредно с белгийските обиски полицейската агенция Европол координира испанските обиски в Барселона и Аликанте, при които един заподозрян беше арестуван и задържан за екстрадиция в Белгия.

"Това е една от най-големите интервенции през последните години в средите на трафика на хора", заяви пред АФП говорителят на белгийската федерална прокуратура Ерик Ван Дуйс.

Повечето от задържаните са от китайски произход, а трима от тях имат белгийско гражданство.

Според прокурорите групата е набирала жени в Китай и ги е премествала в Европа, където те са били "сексуално експлоатирани, най-вече в частна проституция", чрез специализирани уебсайтове.

Твърди се, че организацията е използвала онлайн наеми на хотели и ваканционни жилища за тази дейност и е задържала за себе си лъвския пай от парите, получени от жените.

Много от жените, за които се твърди, че са били използвани от бандата, не са имали валидни европейски документи за пребиваване, "което е увеличило зависимостта им" от организацията.

Те "често са били премествани в Европа", а приходите на организацията са били превеждани в чужбина по "законен и незаконен" начин.

Обиските в Белгия бяха извършени на 26 адреса в Брюксел, Антверпен, Шарлероа, Льовен, Лувен и Ньофшато. 
БГНЕС