/ МВР
България продължава да е страна на произход на трафик на хора. Жертвите заминават основно за Западна Европа, каза при откриването на кръгла маса, посветена на проблема, заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова.

Трафикът на хора е престъпление, което не познава държавни граници. Подлъгани от обещания, жертвите предприемат рискова миграция, а тяхната закрила, както и противодействието на този вид престъпност, е национален приоритет, посочи Павлова. И допълни, че това престъпление продължава да бъде проблем в Европа.

По думите ѝ това престъпление е свързано със злоупотребата с човешкото достойнство, а България разполага със стабилна правна рамка за борба с трафика на хора.

Изпълнителният секретар на Конвенцията на Съвета на Европа за борба с трафика на хора Петя Несторова заяви, че особено след руската агресия в Украйна, войната е плодотворна почва за организирани престъпни групи.

След началото на действията в Украйна имаше призив да бъдат защитени бягащите от войната , за да не се превърнат в жертви на трафик на хора, каза още тя. 
Димитър Абрашев, БТА