Президентът на Република България Румен Радев посрещна федералния канцлер на Австрия Карл Нехамер на летище „Пловдив“.

Федералният канцлер на Република Австрия е на работно посещение в България по покана на българската страна.

БГНЕС

Държавният глава Румен Радев и австрийският канцлер Карл Нехамер провериха обезпечаването на охраната на българската граница и противодействието на миграционния натиск, предаде БГНЕС.
 

Двамата посетиха Регионалната дирекция “Гранична полиция” в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница.

Радявам се, че водената от канцлера на Австрия делегация днес, имаше възможност да се запознае с реалната ситуация на границата и с начина, по който ние я управляваме, посочи Румен Радев в изявление пред медиите.

Нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа. България в защита на своята национална сигурност и като отговорен член на ЕС, полага огромни усилия за справяне с това предизвикателство, добави президентът.

Държавният глава изтъкна, че България е построила изцяло с държавния бюджет ограда по цялата граница. По границата са разположение различни стационарни и мобилни системи за видеонаблюдение и цялата информация пристига и се обобщава тук като интегрирана система за наблюдение в регионалния център в Елхово. От този център се кординира и охраната на границата, която се извършва от служителите на "Гранична полиция", подпомагани от "Националната полиция", Жандармерията и Българската армия.

През изминалата година натискът над нашата граница нарасна рязко и действията на мигрантите стават все по-агресивни. В рамките само на 4 месеца ние загубихме четирима полицаи, а десетки други са ранени, посочи Радев. За да се справи с тази трудна ситуация, България предприе бързи и решителни мерки. На първо място това бяха срещите на най-високо дипломатическо ниво с Турция и Гърция. Президентът на България открои срещата с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и поетия ангажимент много по-стриктно да се охранява българо-турската граница от тяхна страна. Подобрихме значително организацията на охраната на границата, ремонтираме наличната инфраструктура и инсталираме нови технически системи. Предприемаме действия за усъвършенстване на подготовката на нашите гранични полицаи и за повишаване на техният интегритет. Комантидовахме допълнителни сили от Българската армия на границата и засилихме проверките вътре в страната за борба с нелегалната миграция. Но искам ясно да заявя, че ние сме изправени срещу мощна, добре организирана мрежа за трафик на мигранти, с центрове и клонове в различни държави в ЕС. Не малко от трафикантите, които ние залавяме на нашата територия, са граждани на държави-членки на ЕС. Страната ни работи активно с МВР и службите за сигурност не само със съседните държави, но вече и с тези от ЕС, като в резултат на това сътрудничество миналата седмица проведохме мащабна спецакция на територията на България, Турция и други съседни държави и ударихме не просто трафикантите, а центровете, които ръководят трафика.

Радев се обърна към австрийския канцлер с думите, че високо оценява подкрепата на Австрия за справяне с нелегалната миграция и му благодари за сътрудничеството, което вече дава резултат.

Австрийският канцлер държи на ветото за влизането на България в Шенген

„Искам да изкажа най-сърдечни съболезнования на близките на българските гранични служители, които са загубили живота си по време на изпълнение на служебния си дълг. Защитата на българската граница, всъщност е защита и на границата на Австрия, затова ние сме изключително благодарни за усилията, които България полага за защита на тази граници, но трябва и активни действия за затвърждаване на това партньорство”. Това заяви канцлерът на Австрия Карл Нехамер в Елхово.

„Днес имахме възможност по време на обиколката на границата и видяхме какви предизвикателства представляват защитата й. Президентът изложи средствата, които трябва да бъдат положени, за да се засили контролът и ние пред ЕК ще защитим българската позиция и тези 2 млрд. да бъдат предоставени на българската страна. Разбира се, тези средства ще бъдат използвани за закупуване на високопреходими автомобили, за закупуването на технически средства и ние напълно заставаме зад България. Ние заедно работим срещу борбата с каналджийството, на това място е изключително важно да се подчертае, че трябват законодателни промени”, уточни още Нехамер.

„На нас са ни необходими нужната законова база, която да даде възможност на защитниците на границата да действат активно, да има обща политика за отблъскване на мигрантите на границата, защото не искаме хората, които се занимават с тази незаконна дейност, да се възползват от нашите социални системи. Цел на моето посещение тук е и да предам на ЕК от каква подкрепа се нуждае България в защитата на този толкова особен участък от българската граница”, заяви Нехамер.

На въпрос дали Австрия ще свали ветото на България за членство в Шенген, Нехамер отговори така: "Трябва да се изправим пред факта, че системата Шенген се намира в голяма криза. Шенгенската система, би трябвало да означава, че вътре в нея не трябва да има граничен контрол, но реалността е различна. От 2015 г. Германия въведе отново граничен контрол по границата си с Австрия и Чехия. Чехия за първи път въведе граничен контрол по границата със Словакия, Австрия контролира с гранични служители границата със Словакия, Словения и Унгария. Това очертава именно този голям проблем, който можем да решим единствено заедно. Първото, което трябва да направим е да укрепим границата и да намалеят мигрантите, които преминават през нея. Също така трябва да има ясен сигнал на европейско ниво, че страните, които са на първа линия, не са изправени сами пред този проблем, че не са оставени сами с въпроса за предоставянето на статут на бежанци и това е въпрос от правно ниво”, подчерта канцлерът на Австрия.

Във фокуса на срещата им е прилагането на европейското право по отношение на Шенген. В делегацията, водена от Карл Нехамер, е Герхард Карнер - федерален министър на вътрешните работи на Австрия.

Радев и австрийският канцлер: Охраната на външните граници на ЕС е общ ангажимент


Президентът Румен Радев изрази разбиране, че австрийският канцлер поставя на първо място сигурността на своя народ, но изтъкна и че това, че Шенген не функционира пълноценно в Централна Европа и, че в държавите в този регион се въвежда отново граничен контрол, не означава, че България и Румъния трябва да стоят извън Шенген.

Шенген олицетворява една от най-значимите ценности на съюза - свободата на движение. И освен сигурност има и икономически и други измерения и аз мисля, че не е справедливо с Румъния да бъдем извън Шенген, защото от това губят и нашите икономики, губи и Австрия, защото Австрия е инвеститор номер 1 в България. Ние ценим това, но ценим и нашите граждани, които губят търпение в чакане по границите, посочи Радев.

В рамките на посещението на австрийския канцлер е предвидена среща с министър-председателя Гълъб Донев. Във фокуса на разговора на премиера Донев с Нехамер, както и на разширената среща на двете делегации, ще бъде двустранното сътрудничество и други теми от взаимен интерес.