Акция срещу нелегалната миграция започна в цялата страна, каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев пред медиите. Действията по нея са отдавна подготвени, добави той.

"На територията на страната вече има успешни реализации на ГДБОП и Гранична полиция. Ударени са сериозни групи за каналджийство. Акцията продължава и в следващите дни не само в България, но и в Турция", посочи Демерджиев пред БТА.

Той отбеляза, че това е пътят да разрешим проблема с нелегалната миграция. Подобни акции ще има и съвместно с Гърция, на трансграничната престъпност може да се отговори само със взаимодействие, добави Иван Демерджиев.

По информация на NOVA акцията е под името Хавала“ и е насочена срещу каналите за незаконен трафик на мигранти от Турция през България.

Вече има информация за задържани организатори на канали за трафик на мигранти от Северна Африка, Близкия изток и Азия по т.нар. „Балкански път“, съобщиха източници от разследването. Открити са и мигранти, които са пресекли турско-българската граница през последните 48 часа.

"Само съвместната работа и партньорство могат да защитят хората и интересите на България", написа в Туитър главният прокурор Иван Гешев по повод започналата акция срещу нелегалната миграция.

Гешев изразява благодарност към колегите прокурори и следователи от цялата страна, както и на ръководството на МВР и стотиците полицаи за добрата организация и професионалното взаимодействие.

 
 
nova.bg, БТА