Арестуваха служител на МВР, превозвал 31 мигранти в бус. Той се движел към София, когато бил спрян в района на 119 км на магистрала „Тракия”. Мигрантите се представили за граждани на Афганистан.

По случая е образувано следствено дело

Шофьорът е служител на Жандармерията към СДВР. Той работи в системата от три години и е бил в болничен от 31 декември 2022 г. до 6 януари 2023 г.

При задържането не е оказал съпротива, но е обяснил, че превозва мигрантите за пари.

Предстои повдигане на обвинение на арестувания полицай и арест до 72 часа, заяви по-късно на брифинг районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев. По думите му 23-годишният полицай от Перник е бил с полицейска униформа на специалните сили (Жандармерия) и се е легитимирал пред колегите си със служебна карта. 

Мигрантите сега се разпитват, те са мъже в добро здравословно състояние на възраст между 20 и 30 години. Дали са по 4000 турски лири (близо 400 лв.)

Часове по-рано, също на магистрала „Тракия”, е спрян съмнителен микробус, в който е установена група от 25 млади мъже без документи за самоличност, самоопределящи се за афганистански граждани. Задържан е шофьорът, от град Харманли.

По думите на прокурор Атанас Илиев и в този автобус всички мигранти са мъже, няма на възраст под 16 години. Техният шофьор се е срещнал с двама турски граждани, които му предложили "работа" - превоз на мигранти. Дали му 5000 лв., полицаите открили 4800 лв.

И двете групи мигранти са натоварени в един и същи район - Бургаско село. Към момента няма данни за връзка между двата случая.
nova.bg