Рамзан Кадиров
Рамзан Кадиров / БГНЕС
Чеченският лидер Рамзан Кадиров разкритикува забраната руските войници да носят бради, присъединявайки се към шефа на наемниците от "Вагнер“ Евгений Пригожин в последния изблик на двамата мъже срещу ръководството на руската армия, предаде Ройтерс.

В интервю за информационния сайт РБК вчера Виктор Соболев, пенсиониран генерал-лейтенант и член на руския парламент, защити забраната на брадите, личните смартфони и таблети като "елементарна част от военната дисциплина".

В Teлеграм Кадиров (той винаги е бил с брада) се спря на ролята на неговите войски във войната на Русия в Украйна и написа във връзка с повдигнатия въпрос: "Очевидно генерал-лейтенант Виктор Соболев има много свободно време…тъй като няма какво да прави, освен да препрочита военния кодекс за поведение".

Рамзан Кадиров твърди, че при украински обстрел са загинали 23 чеченски бойци

Кадиров нарече коментарите на Соболев "явна провокация" и заяви, че неговите войници, предимно мюсюлмани, носят бради като част от религиозния им дълг.

Шефът на "Вагнер“ Пригожин, чийто разрив с ръководството на отбраната през последната седмица стана още по-публичен, нарече коментарите на Соболев "абсурдни" и "архаизми от 60-те години на миналия век".

Кадиров и Пригожин, чиито сили в Украйна действат до голяма степен автономно от висшето командване, станаха по-открити в критиките си към руското военно ръководство, след като армиите на Москва претърпяха поредица от поражения през есента, посочва Ройтерс. 
Пламен Йотински/ БТА