Рамзан Кадиров
Рамзан Кадиров / Guliver/Getty Images
САЩ обвиха отпускане на нова военна помощ за Украйна в размер на 600 милиона долара, за да помогнат на украинските военни в борбата им с руските сили, предадоха световните агенции, като се позоваха на изявление на Белия дом. Помощта се изразява в оборудване и услуги, но също и в обучение.

От своя страна Пентагонът поясни, че новата помощ ще включва по-специално ракети за системите Хаймарс, които вече са били доставени на Киев, както и снаряди, съвместими с други системи, с които разполагат украинските сили. Вашингтон изпраща и противоартилерийски радари, блиндирана техника, противодронни системи, оборудване за деминиране, калибрирано оборудване, което да отговори на потребностите на украинските сили, поясни дипломат номер едно на САЩ Антъни Блинкън.

Заради потенциален риск от руска агресия: САЩ дава военна помощ на България


Новата помощ не обаче включва ракети, способни да поразяват цели на 300 километра разстояние, за които настоява Киев.

От началото на руската инвазия в Украйна САЩ са предоставили на Киев военна помощ в размер на над 15 милиарда долара, припомня Франс прес.
Съобщението за новата помощ идва в момент, в който украинската армия от началото на месеца води голяма контраофанзива срещу руските сили.

Същевременно САЩ наложиха нови санкции 22 руски физически лица заради тяхната подкрепа за войната в Украйна. Сред санкционираните са Мария Алексеевна Лвова-Белова, за която се твърди, че е оглавила усилията на Москва за депортиране на украински деца в Русия. Нови санкции бяха наложени и на чеченския лидер Рамзан Кадиров заради това, че той мобилизира чеченци да се бият срещу украинските сили. Седем членове на семейството му също са санкционирани. 

ЕС предложи пет милиарда евро финансова помощ за Украйна

Санкционирани са и четирима руски представители, свързани с руските финансови среди, които са оказали директна и  индиректна подкрепа на руските усилия за заобикаляне на финансовите санкции.

В допълнени министерството на финансите на САЩ заяви, че ще забрани на американци да предоставят квантови компютърни услуги на който и да  е в Русия от 15 октомври.
 
БТА