Рам Нат Ковинд
Рам Нат Ковинд / БГНЕС
Рам Нат Ковинд положи клетва като 14-ия президент на Индия, с което стана първият член на влиятелното националистко движение Бхаратия джаната, заел най-високия пост в страната, предаде Ройтерс.

Встъпването в длъжност на 71-годишния политик подобрява и представянето на далитите, които са в най-долния край на древната индийска кастова йерархия. Това може да помогне на премиера Нарендра Моди да спечели повече гласове на общите избори през 2019 г., отбелязва Ройтерс.

Рам Нат Ковинд
БГНЕС

Ковинд е адвокат и ветеран в политиката, който доскоро не се ползваше с широка известност. Той е дългогодишен член на Националната доброволческа асоциация, масово движение, което помогна за стартирането на политическата кариера на Моди.

Лидери на опозицията обвиниха премиера, че използва президентските избори за пропагандирането на разединяващи възгледи, с които иска да превърне Индия в страна, в която хиндуизмът има водеща роля.

Рам Нат Ковинд
БГНЕС

В речта си при полагането на клетва обаче Ковинд възхвали разнообразието на Индия и го нарече "основата, която ни прави толкова уникални".
"Покланям се на гражданите на тази велика страна и обещавам да оправдая доверието, което ми оказаха", заяви Ковинд.
БТА