Райс се срещна с министри от страни в района на Персийския залив
Райс се срещна с министри от страни в района на Персийския залив / БГНЕС
Държавният секретар на САЩ Кондолиса Райс пристигна в Кувейт от Саудитска Арабия, предадоха Ройтерс и ДПА.

В Кувейт Райс се срещна с външните министри на Египет, Йордания и шестте страни от Съвета за сътрудничество в Персийския залив – Кувейт, Бахрейн, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Много арабски държави, в това число Саудитска Арабия, се опасяват, че планът на президента Буш за стабилизиране на Ирак може да доведе до скорошно изтегляне на американските войски от Ирак и това да предизвика гражданска война, която да обхване и съседните страни.

След срещата на външните министри кувейтският външен министър Мохамад ас Салех ас Сабах съобщи на съвместна пресконференция с Райс, че арабските държави подкрепят плана на Буш за засилване на американското военно присъствие в Багдад с цел подобряване на сигурността в иракската столица.

По-рано в саудитската столица Рияд Райс и саудитският й колега Сауд ал Фейсал отрекоха медийни твърдения, че Саудитска Арабия е посредничела между САЩ и Иран за намаляване на напрежението между тези две държави. "Това не е конфликт между САЩ и Иран по ядрената програма на Техеран. Има резолюция на ООН, в която се иска от Иран да спре дейностите си по обогатяване на уран, за да може да започнат преговори. Тази позиция не е на САЩ и следователно не е нужно посредничество. Иран трябва да отговори на изискванията на международната общност", заяви Кондолиса Райс.