Райс се срещна с лидери на грузинската опозиция
Райс се срещна с лидери на грузинската опозиция / снимкa: Sofia Photo Agency

Държавният секретар на Съединените щати Кондолиза Райс разговаря в Тбилиси с лидерите на водещи грузински опозиционни партии и неправителствени организации. Тя се срещна и с бившата председателка на парламента Нино Бурджанадзе, основала неотдавна Фонд за демократично развитие на Грузия. Опозицията се тревожи най-вече от ситуацията в зоните на конфликтите между Грузия и сепаратистките републики Абхазия и Южна Осетия.

Безпокойство буди също общото положение в Грузия, защитата на човешките права и развитието на демокрацията в страната, каза Давид Гамкрелидзе, лидер на партията "Нови десни" и бивш кандидат за президент в тазгодишните избори.

"Смятам, че ръководството на САЩ трябва да анализира събитията в Грузия през последните години", добави лидерът на Републиканската партия Давид Усупашвили. Най-категоричен бе Шалва Нателашвили, лидер на радикалните опозиционери от Партията на труда и също бивш кандидат за президент. "Ще помоля Кондолиза Райс да си прибере президента Михаил Саакашвили от Грузия", заяви той.

Посещението на Райс в Тбилиси показва, че САЩ активно се обявяват в подкрепа на териториалната цялост на Грузия, заяви посланикът на Вашингтон в страната Джон Тафт.

Райс вечеря с президента Михаил Саакашвили и грузински министри, а днес ще разговаря официално с държавния глава.

Вчера държавният секретар на САЩ бе на няколкочасово посещение в София. Тя се срещна с министъра на външните работи Йвайло Калфин, с когото разговаря повече от час и с министър-председателя Сергей Станишев. Президентът Георги Първанов връчи на американския държавен секретар орден „Стара планина” първа степен за изключителните си заслуги за спасяването на българските медици в Либия.