Райс похвали Китай за възстановяването на пострадалите от земетресението райони
Райс похвали Китай за възстановяването на пострадалите от земетресението райони / снимкa: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс оцени високо усилията на Китай за възстановяване след земетресението на 12 май и похвали китайското правителство, че е приело международната помощ, предаде Асошиейтед прес. Райс, която пристигна на двудневно посещение в Китай, отиде в зоната на бедствието в югозападната китайска провинция Съчуан.

"Наистина съм впечатлена от усилията за възстановяване. Наистина е показателно за това как човешкият дух може да преодолее и най-голямата разруха", каза тя. "Контрастът с подхода на Мианма е поразителен", продължи тя в отговор на журналистически въпрос. Райс съобщи, че ръководителката на американската агенция за межуднародно развитие Хенриета Фор ще пристигне в Съчуан с делегация от представители на частни компании, готови да помогнат за възстановяването.

САЩ предоставиха около 2,5 млн. долара хуманитарна помощ на Китай след земетресението, и заедно с разходите за транспорт и доставка, американското правителство похарчи над 3,7 млн. за да помогне на жертвите. Райс ще се срещне в Пекин с китайския външен министър Ян Цзечъ, а утре - с президента Ху Цзинтао и премиера Вън Цзябао.