Японският премиер обяви състава на новия си кабинет
Японският премиер обяви състава на новия си кабинет / снимка: Reuters

Японският премиер Йошихико Нода лично обяви състава на новия си кабинет. Той включва 10 нови министри и 8 от състава на предишното правителство, включително министъра на външните работи. С тези рокади Нода се опитва да вдигне рейтинга на кабинета си, спаднал напоследък под опасната черта от 30 на сто, предаде ИТАР-ТАСС.

Запазвайки поста на днешния външен министър Коичиро Гемба, премиерът признава за ефективни дипломатическите му усилия, по-специално по време на преговорите с Русия, станали тази година по-активни. В правителството остава и министърът на отбраната професор Сатоши Моримото, първият непартиен експерт на тази длъжност в историята на страната.

В кабинета ще продължат да работят и други важни негови членове - главният секретар и говорител Осаму Фуджимура, смятан за "човек номер две" в правителството, а също така вицепремиерът Катсуя Окада и министърът на икономиката, търговията и промишлеността Юкио Едано.

Постът министър на националната политика е предоставен на бившия шеф на политическия съвет на управляващата Японска демократическа партия Сейджи Маехара - амбициозен политик с претенции да стане и министър-председател. Министър на финансите става бившият председател на фракцията на демократите в парламента Корики Джоджима, който ще се изправи пред трудните въпроси, свързани с огромния бюджетен дефицит.

Най-голямо внимание сред новоназначените привлича обаче Макико Танака, вече министър на образованието, културата и спорта, която е широко известна и често участва в телевизионни програми, предава БТА. Тя има обширни връзки в ръководството на Китай и в назначаването й някои виждат по-специално опит за подобряване на отношенията с Пекин. Те сериозно се изостриха в последно време заради конфликта около островите Сенкаку, които Китай нарича Дяоюй и ги смята за свои територии, незаконно окупирани от Япония.

Освен членове на управляващата партия в новия кабинет влиза и генералният секретар на малката Нова народна партия Микио Шимоджи. Той става министър за реформата на пощите.

Новият кабинет се формира в рамките на водената от Нода подготовка за разпускане на парламента и насрочване на предсрочни общи избори. Премиерът обеща това на опозицията срещу нейна подкрепа за крайно непопулярен законопроект, чрез който постепенно ще се вдигнат данъците с цел да се намали гигантският държавен дълг на Япония.

Нода обаче всячески се опитва да протака новите избори с надеждата междувременно да вдигне поне малко рейтинга на своето правителство. Инак се очаква управляващите демократи да претърпят изборен разгром. Позициите им са отслабени не само от непопулярния закон за повишаване на данъците, но и от вътрешен разкол - неотдавна голяма група депутати, несъгласни с курса на премиера Нода, напуснаха Японската демократическа партия, посочва агенцията.