Япония с нови министри на финансите и външните работи
Япония с нови министри на финансите и външните работи / снимкa: БГНЕС
Новият японски премиер Таро Асо обяви днес състава на правителството си, в което има двама нови министри - на външните работи и на финансите, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Хирофуми Накасоне (62 г.), син на бившия премиер Ясухиро Накасоне (1982-1987), става министър на външните работи. Преди няколко години той заемаше поста министър на образованието (1999-2000). Шоиши Накагава (55 г.) поема ключовото Министерство на финансите.

За сметка на това Тошихиро Никаи остава на поста министър на икономиката, търговията и промишлеността. "Напълно съзнавам тревогите на населението по повод на икономиката, неговите оплаквания относно стандарта му на живот и недоверието му към политиката", заяви Асо, след като лично обяви състава на правителството си. "Моята мисия е да направя Япония силна и щастлива нация", каза още той, като обеща да впрегне целия си опит и усилия.

Новият японски премиер Таро Асо обеща днес да работи за подновяване на мисията на японската армия в Индийския океан в рамките на борбата срещу тероризма.

"Това не е заради доброто на Афганистан, САЩ или Пакистан", заяви Асо на първата си пресконференция като премиер на Япония. "Става въпрос за отговорността на Япония като член на международната общност, който се бори с тероризма", посочи той. Мисията, която мнозинството японци не одобрява, се състои в предоставяне на гориво и логистична подкрепа на силите на международната коалиция в Афганистан.

Японският премиер Ясуо Фукуда подаде оставка заради политическа безизходица по-малко от година, след като зае поста. Фукуда обяви решението си на бързо свикана пресконференция, но не уточни кога ще влезе в сила оставката му. Таро Асо бе определен за следващ премиер на Япония от управляващата Либералдемократическа партия. Бившият външен министър националист бе избран начело на партията с 351 от 527 гласа на партийни кадри, призовани да изберат новия лидер след оставката на премиера и председател на партията Ясуо Фукуда на 1 септември.