Япония и Северна Корея отново седнаха около масата за преговори
Япония и Северна Корея отново седнаха около масата за преговори / netinfo

Преговорите между Япония и Северна Корея за нормализиране на отношенията бяха възобновени тази сутрин, но отново прекъснати след по-малко от час, предаде Асошиейтед прес.

Засега резултатите от кратката среща не са ясни, съобщи източник от японското външно министерство. Той добави, че няма планове за бъдещи дискусии между двете страни.

Разговорите между Япония и Северна Корея започнаха вчера сутринта във виетнамската столица Ханой, но бяха прекъснати от Пхенян. Севернокорейците реагираха гневно срещу искане на Япония първо да се уредят всички въпроси около отвлечените от КНДР японци през 70-те и 80-те години и след това да се премине към подобряване на двустранните отношения.

В писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун посланикът на КНДР в световната организация Пак Гил-йон обвини Япония, че потиска корейците, които подкрепят Пхенян.

Натискът върху "Генералната асоциация на корейците" в Япония създава атмосфера на терор и не зачита човешките права на корейците в Япония, се казва в оповестеното вчера писмо. То съдържа призив към членовете на ООН да не подкрепят кампанията на Токио за постоянно място в Съвета за сигурност.

"Генералната асоциация на корейците" в Япония фактически изпълнява роля на посолство на КНДР при липсата на дипломатически отношения между двете страни, отбелязва АП.