Янукович: Киев  да спре кръвопролитната война срещу народа си
Янукович: Киев да спре кръвопролитната война срещу народа си / снимка: БГНЕС

Виктор Янукович заяви, че уважава избора на украинския народ, гласувал вчера за нов държавен глава. Според Янукович обаче, за да бъде вотът легитимен, трябва да са участвали и югоизточните региони, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира изпратено в агенцията изявление на бившия украински лидер.

Мнозина избиратели от украинския Югоизток бяха "оскърбени и унизени от действията на нелегитимната, дошла с военен преврат" власт в Киев, казва Янукович, като изброява "чудовищни престъпления" на сегашните управляващи - "невинно изгорените и убити хора в Одеса, разстрелите в Мариупол, Красноармейск, Славянск, Краматорск", употребата на тежка бойна техника. "Това е безумие и то е безнаказано", подчертава бившият украински президент.

Според него "европейските политици гледат ужасени какво са надробили в опит, спазвайки корпоративната етика, да не забелязват престъпленията в инфантилно очакване на благополучна развръзка".

Поднасяйки съболезнования "на всекиго, изгубил близки", Янукович напомня, че стремежът му винаги е бил да търси мирно решение на конфликта, да не допусне кръвопролития. Затова пък според него по време на протестите снайперисти са стреляли от Майдана срещу невъоръжени милиционери и "са разстрелвали свои собствени активисти". Това е причината и до днес да не се разследват февруарските събития в Киев, твърди тогавашният държавен лидер, пише БТА.

"Първото и основното нещо, което трябва да се направи сега", е Киев "незабавно да спре кръвопролитната война срещу собствения си народ" и да изтегли войските, участващи в силовата операция в Източна Украйна, изтъква Виктор Янукович.