Ядрени отпадъци от България ще пристигнат в непригодено за целта руско пристанище, твърдят еколози
Ядрени отпадъци от България ще пристигнат в непригодено за целта руско пристанище, твърдят еколози / снимка: sxc.hu

Ферибот с ядрени отпадъци от България се очаква да пристигне скоро в руското пристанище Кавказ в Керченския проток на границата с Украйна. После те ще бъдат откарани с влак за преработка в град Железногорск в южния Краснодарски край, съобщиха природозащитници от Русия, цитирани в руски и украински медии. Официални източници не опровергават, нито потвърждават информацията, отбелязват изданията.

Според организацията "Екологична вахта за Северен Кавказ" жители на Краснодарски край заявили, че отпадъците ще бъдат доставени от Варна с ферибота "Авангард", собственост на московската корабна компания "Аншип", посочва агенция Укринформ.

Местното население неведнъж е успявало да отклони радиоактивната заплаха от региона. През 1998 година например краснодарци издействаха да бъде анулирано решението за изграждане на ядрена централа край с. Мостовской, а през 2001 година - да бъде забранено прехвърлянето на ядрени отпадъци в пристанище Новоросийск. През декември 2009 година обаче руското правителство разреши в пристанище Кавказ да влизат кораби с ядрени материали, припомня агенцията.

Екологичното сдружение от Краснодар съобщи, че пристанището не е пригодено за претоварване на ядрени отпадъци, информира електронното издание "Петролът на Русия".

Шефът на регионалната пристанищна администрация Арно Каракашиян заявил още през лятото, че молбата на "Аншип" и компанията майка "Анроскрим" за извършване на такава дейност в пристанище Кавказ не може да бъде удовлетворена. Той предложил да бъде създадена работна група по въпроса, която да се произнесе до септември, но това не станало.

На руските власти "не им пука от мнението" на Каракашиян, защото им е "необходим директен път за доставка на отработено ядрено гориво от България в Русия", пише руски активист еколог в блога си, който радио "Ехото на Москва" цитира на своя сайт.

В момента радиоактивните отпадъци от България се извозват с влакове през територията на няколко държави, което създава "излишни" проблеми на руската корпорация "Росатом", пояснява той. Според него става дума за отработено гориво от АЕЦ "Козлодуй", което ще се преработва в Челябинска област (Урал), както предвижда съответното руско-българско междуправителствено споразумение, пише БТА.

Блогърът припомня, че до 2001 година във федерацията е имало мораториум за внос на радиоактивни отпадъци, но депутати от "Единна Русия" гласували закони, които го разрешават. Пристигането на нови ядрени отпадъци през Черно море е "предизборен подарък от "Единна Русия", заявява природозащитникът.