Пътник приземи успешно самолет след смъртта на пилота
Пътник приземи успешно самолет след смъртта на пилота / снимка: sxc.hu

Двумоторен самолет, с петима души на борда, успя да се приземи без щети във Флорида, след като пилотът почина в кабината и управлението бе поето от един от пътниците, съобщиха от Агенцията за контрол на авиацията.

 

"Малко след излитането пилотът се оказал в безпомощно състояние. Един от пасажерите успял да поеме контрола над машината, да установи връзка с авиодиспечерите от наземния контрол и да приземи самолета без проблем във Форт Майерс", каза говорителката на агенцията регулатор на въздушния транспорт Катлийн Берген. Все още не е известна причината за смъртта на пилота, като това ще стане ясно след извършването на аутопсия, съобщава БГНЕС.

 

Пътникът, който е поел управлението на машината е имал опит в летене с едномоторни самолети. За да му помогнат да приземи самолета авиодиспечерите, които не били запознати с техническите особености на двумоторния "Кинг Еър", извикали инструктор. Той им диктувал стъпките, които трябвало да бъдат следвани и те ги предавали на самолета. Операцията по воденето на приземяването продължила 40 минути.