Пътниците на два лайнера отбелязаха 100-годишнината от трагедията с Титаник
Пътниците на два лайнера отбелязаха 100-годишнината от трагедията с Титаник / снимки: Reuters

Пътниците и на двата круизни лайнера, потеглили по-рано този месец към зоната на потъването на кораба Титаник в северните части на Атлантическия океан преди 100 години, направиха възстановка на трагичното събитие, предаде Франс прес.

Точно век след трагедията 440-те пасажери на кораба Азамара джърни, потеглил във вторник от Ню Йорк, отбелязаха потъването на Титаник на два пъти - в часа, в който корабът на 14 април малко преди полунощ се е ударил в айсберг, и в часа, в който корабът е потънал около три часа след това в нощта на 14 срещу 15 април.

Пасажерите, носещи тоалети отпреди 100 години, изслушаха отново всички съобщения за сблъсъка с айсберга и за помощ, които преди 100 години е изпратил капитанът на Титаник, а после участваха във възпоменателна служба, произнесоха молитви в памет на жертвите и хвърлиха венци във водата.

По време на възстановката на трагичните събития, извършена на борда на Азамара джърни, в зоната не е имало айсберги и морето е било спокойно, почти без вълни, показаха кадри на канадски телевизии, излъчващи събитието.

Над 1300-те пътници на лайнера Балморал, потеглил от британското пристанище Саутхемптън точно по маршрута на Титаник, също пристигнаха с малко закъснение в зоната на трагедията и отбелязаха годишнината от потъването на Титаник. На около 600 километра от остров Нюфаундленд, пасажерите на Балморал, потомци на жертвите на Титаник и страстни почитатели на историята, присъстваха на заупокойна молитва, хвърлиха цветя във водата и изслушаха как корабният оркестър изпълнява "Nearer My God To Thee", свирено от оркестъра на Титаник, докато корабът е потъвал, предаде ИТАР-ТАСС. Събитието беше излъчвано директно по телевизия Би Би Си.

Пасажерите на Балморал са от 20 различни страни. Те започнаха пътуването си на 8 април. Цената на билетите им варира от 2799 до 5995 британски лири. Продажбата им започна още през 2008 г. Петдесет от пасажерите са потомци на жертвите на Титаник, отбелязва БТА.

Преди 100 години Титаник, пътуващ от Англия за САЩ и превозващ всякакви хора на борда си, от ексцентрични богаташи до бедни мигранти, се удари в айсберг в 23,40 ч. на 14 април. Корабът потъна в 2,20 ч. на 15 април, почти три часа след удара. От над 2200 пътници и екипаж, над 1500 души загинаха. Последното съобщение, подадено от екипажа на Титаник е от 0,27 ч. на 15 април 1912 г. След това сигналът от кораба заглъхва завинаги.

Пътниците на два лайнера отбелязаха 100годишнината от трагедията с Титаник
netinfo

Халифакс, Белфаст и Саутхемптън си спомниха за 100-годишнината от потъването на Титаник с няколко възпоменателни церемонии.

В канадския град Халифакс, откъдето преди век потеглиха корабите, натоварени с мисията да намерят телата на жертвите на Титаник и където са погребани 150 от тях, се състоя факелно шествие, наречено Бдение за Титаник, предаде Франс прес. В него се включиха около 2000 души. Те запазиха мълчание пред сградата на кметството, където беше построена сцена с формата на носовата част на Титаник. Около двайсет артисти разиграха на сцената най-драматичните епизоди от трагедията на Титаник, като вниманието беше фокусирано върху героизма на оркестъра на потъналия кораб.

В Белфаст, в Северна Ирландия, където Титаник беше построен и се ползваше със славата на перлата на корабостроителницата Харланд енд Уолф, хиляди присъстваха на заупокойна служба в англиканската катедрала Света Анна и на предаван по телевизията концерт в Крайбрежния конферентен център. Церемонията в катедралата беше белязана от изпълнението на "Реквием за погубените души от Титаник" на Филип Хамънд и беше последвана от процесия със запалени факли до мемориала на жертвите на Титаник, издигащ се на територията на кметството на Белфаст.

На концерта в конферентния център пък пяха Джос Стоун и Брайън Фери, а после на сцената излязоха 100 барабанисти и перкусионисти, които изпълниха  инструменталната композиция "Барабаните на Титаник". След това бяха излъчени видеоклипове, в които актьорите Кенет Брана, Имелда Стоутън и Саймън Калоу прочетоха разказ за историята на построяването на Титаник и за злощастните му пасажери.

Днес в Белфаст ще има още възпоменателни прояви, предаде ИТАР-ТАСС. В кметството на Белфаст ще има възпоменателна церемония и после официално ще бъде открита мемориалната градина за жертвите на Титаник. Тя е в пределите на кметството и в нея се намира първият в света монумент, на който са изписани имената на всички жертви на трагедията. Те са гравирани върху пет бронзови плочи.  Втора заупокойна меса в катедралата Света Анна. После присъствалите на нея хора ще отидат до сградата, в която е бил проектиран Титаник и накрая до дока, на който е бил построен корабът.

В пристанищния град Саутхемптън, в Англия, откъдето потегли Титаник преди 100 години, се състоя оркестърно изпълнение на композицията на Гавин Брайърс "Потъването на Титаник", вдъхновена от героизма на оркестъра на Титаник, свирил до последно на потъващия кораб, предаде Асошиейтед прес. Композицията е била създадена от Брайърс през 1969 г., припомня ИТАР-ТАСС. Композицията ще бъде изсвирена повторно в прочутата лондонска зала Барбикан хол, допълва ИТАР-ТАСС.

В Ирландия, в село Лахардейн ирландският премиер Енда Кени ще присъства на възпоменателна церемония в новопостроения мемориален парк, посветен на Титаник. 11 души от това село са били на борда на кораба преди 100 години и са загинали в при потъването му.

Пътниците на два лайнера отбелязаха 100годишнината от трагедията с Титаник
netinfo