Алексей Навални се бореше за ценностите на свободата и демокрацията, написа в "Екс" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по повод новината за кончината на руския опозиционер, посочи кореспондентът на БТА Николай Желязков. 

За своите идеали Навални пожертва най-скъпото. За ЕС отговорността за неговата трагична смърт е изцяло на руския режим, допълва Мишел.

Той изразява съболезнования на семейството на Навални и на онези, които се борят за демокрация по света в най-мрачните условия. Борците умират, но борбата за свобода никога не свършва, посочва председателят на Европейския съвет.

Светът загуби борец, чиято смелост ще се помни за поколения напред, написа председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. Ужасена съм от смъртта на Алексей Навални, носителя на наградата "Сахаров" на ЕП за свобода на мисълта. Русия му взе свободата и живота, но не успя да му отнеме достойнството. Битката му за демокрация продължава, добавя Мецола.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че е дълбоко смутена и натъжена от вестта за смъртта на Навални. По нейните думи руският президент Владимир Путин се страхува най-много от несъгласието сред своите сънародници. Това е мрачен повод да си спомним какво представляват Путин и неговият режим, добавя тя. Фон дер Лайен призовава за обединение в борбата за свобода и сигурност за онези, които дръзват да се изправят срещу авторитаризма.
БТА