ЕС изпраща медицинско оборудване и лекарства за COVID-19 на Румъния
Страните от Европейския съюз изпратиха лекарства и медицинско оборудване за лечение на пациенти с COVID-19 на Румъния, която се сблъсква с увеличение на инфекциите сред преобладаващо неваксинираното си население, съобщава Ройтерс.

През първите десет дни на октомври по един човек е умирал от COVID-19 на всеки шест минути в страната, но скептицизмът по отношение на ваксините остава висок, отбелязва агенцията.

Румъния вече изпраща пациенти с COVID-19 в Унгария заради изнемогване

Европейската комисия съобщи днес, че е координирала доставка в Румъния на 250 кислородни концентратора, които са необходими за осигуряването на медицински кислород за пациентите с COVID-19 в критично състояние.

Полша е изпратила 50 концентратора, а останалите са от складовите наличности на ЕС.

ЕС координира и доставката на 5200 флакона с моноклонални антитела от Италия, посочи ЕК в прессъобщение. Моноклоналните антитела представляват експериментално лечение на пациенти с COVID-19.

ЕС изпраща на Румъния 250 кислородни концентратора за пациенти с COVID-19

ЕС също така ще координира доставка на още осем кислородни концентратора и 15 респиратора от Дания. Респираторите ще помогнат на тежко болни пациенти да дишат.

Само около една трета от пълнолетното население на Румъния е ваксинирано с поне една доза ваксина, сочат данни на ЕС.

Официални данни, оповестени по-рано тази седмица, сочат, че над 70 процента от потвърдените случаи са при неваксинирани хора, както и 93 процента от смъртните случаи.

Общо 1729 пациенти с COVID-19 се намират в интензивни отделения в момента, съобщава телевизия Диджи24. Новозаразените в Румъния за последното денонощие са 15 828 души, а 365 души са починали.

Вчера 10 пациенти в тежко състояние бяха транспортирани за лечение в Унгария, която по-рано тази седмица предложи да помогне на съседката си, която е изправена пред недостиг на легла в интензивните отделения.
БТА