Румъния прехвърли първите десет пациенти с COVID-19 в Унгария за лечение в рамките на споразумение с властите в Будапеща, които изразиха готовност да поемат част от пациентите в тежко състояние заради недостига на места в румънските болници, съобщава телевизия Диджи24.

"В рамките на днешния ден, 14 октомври 2021 г., започна трансферът в Унгария на първите пациенти с COVID-19, намиращи се в критично състояние. Става дума за десет пациенти, осем от които бяха настанени в болници в Букурещ и двама в Тимишоара. Те са в стабилно състояние и подлежат на транспортиране. Петима от тях ще бъдат настанени в университетската болница в Сегед, а другите петима - в университетската болница в Дебрецен", се посочва в съобщение на румънското здравно министерство.

ЕС изпраща на Румъния 250 кислородни концентратора за пациенти с COVID-19

В двата университетски центъра е изпратен и персонал от Румъния, за да се осигури необходимата подкрепа за тези операции, отбелязва министерството.

Унгарският външен министър Петер Сиярто обяви, че Унгария ще помогне на Румъния за лечението на 50 пациенти с COVID-19 в тежко състояние заради липсата на легла в интензивните отделения в Румъния.

Пожар в болница в Румъния, има загинали (СНИМКИ)

Същевременно пациенти с COVID-19 в тежко състояние бяха транспортирани с военни самолети от Букурещ до други градове в страната. Петима пациенти бяха прехвърлени от столицата в северозападния град Орадя, а други трима - в западния град Тимишоара.
 
БТА