Десетки чужденци и лица с двойно гражданство напуснаха днес ивицата Газа през контролния пункт "Рафах" на границата с Египет, който отваря за пръв път вратите си за хора, които искат да напуснат анклава. Това се случва на 26-ия ден от войната между Израел и Хамас, предаде Франс прес, като се позовава на информация на свой кореспондент на терен.

Напускащите са получили разрешение да влязат в терминала на пропускателния пункт към 7:45 ч. по Гринуич, след като египетските власти обявиха, че ще разрешат преминаването на близо 90 ранени палестинци и близо 450 чужденци и лица с двойно гражданство.

По-рано палестинското радикално движение Хамас публикува списъци с хора, които могат да напуснат ивицата Газа през контролно-пропускателния пункт "Рафах". Сред тях са и български граждани, които очакват да бъдат евакуирани от размирния район. Информацията е на руската агенция ТАСС, който се позовава на граничната служба на Газа във Фейсбук.

Граничният пункт „Рафах“ между Газа и Египет може да бъде отворен за евакуация на ранени

Още в началото на кризата стана ясно, че 37 български граждани искат да се евакуират от Газа. От данните в списъка става ясно, че в него има 19 имена на наши граждани, някои от тях са с еднакви фамилии и вероятно от едно семейство, както и че сред тях има бебе на няколко месеца и шест непълнолетни деца, съобщи по-късно БНТ.

„Публикуваме списъци на притежателите на паспорти на други държави, които ще могат да преминат през ГКПП "Рафах" на 1 ноември. Гражданите, посочени в документа, трябва да присъстват на ГКПП в 07:00, за да се улесни процеса на преход“, се казва в съобщение на граничната служба на анклава.

Няма информация дали пристигналите на пункта по-късно от определения срок ще бъдат допуснати да преминат границата. Списъците бяха публикувани през нощта, информацията за тях не беше дублирана в медийните ресурси на Хамас.

Списъците включват граждани на Австралия, Австрия, България, Индонезия, Йордания, Финландия, Чехия и Япония. Освен това на служителите на Международния комитет на Червения кръст и на неправителствените организации (НПО), работещи в анклава, също ще бъде разрешено да напуснат Газа, допълва ТАСС.

Ивицата Газа отново е без комуникации и интернет

Общо в списъците има поне 430 души. Освен чужди граждани и служители на международни и неправителствени организации, те включват палестинци с двойно гражданство.
ТАСС