Първият американски круизен кораб, посетил Куба от половин век, се върна в Съединените щати, предаде АП.

Плавателният съд е акостирал в пристанището на Маями една седмица след като потегли оттам, съобщи компанията собственик "Карнивал круз лайн".

След 50-годишно прекъсване от Маями отплава круиз до Куба (ВИДЕО)

Круизният кораб "Адония" посети Куба със 700 пътници и близо 375-членен екипаж. 16 от пасажерите на борда са родени в Куба.

Преди историческото пътешествие кубинските власти отмениха дългогодишната забрана хора, родени в страната, да се връщат в родината си по море.

Преди Кубинската революция от 1959 г. туристическият остров е бил посещаван редовно от американски круизни кораби. Разривът в отношенията между САЩ и Куба в разгара на Студената война обаче прекъсна пътуванията между двете страни.

Сега Вашингтон и Хавана се надяват, че визитата на "Адония" ще е първата стъпка към едно бъдеще, при което хиляди кораби ще прекосяват ежегодно Флоридския проток.

"Карнивал" обяви плановете си да изпрати първия си кораб от Маями до Куба на 22 март. Тя е първият американски круизен оператор, който организира плаване до карибската република за първи път от повече от половин век.

През юли 2015 г. компанията получи разрешение за тази цел от финансовото министерство на САЩ. Ще се използва кораба "Адония", предназначен за 704 пътници. Цена на билета е между 2000 и 7500 долара на човек.

Източник: БТА