Първият от около половин век насам американски круизен лайнер тръгна за Куба от Маями, щата Флорида. Събитието става възможно благодарение на дипломатическото размразяване между Вашингтон и Хавана, предаде АФП.

Корабната компания "Карнивал" започна в неделя едноседмично плаване, по време на което корабът ще посети различни пристанища в Куба.

Генералният директор на "Карнивал" Арнолд Доналд обяви на пресконференция в Маями, че сред пътниците са както кубинци, така и американци, родени на острова. Пътуването, което ще се извършва на всеки две седмици, ще има "историческо значение" и "много положителен ефект" върху обществото и в двете страни, според представителя на круизната компания.

"Карнивал" обяви плановете си да изпрати първия си кораб от Маями до Куба на 22 март. Тя е първият американски круизен оператор, който организира плаване до карибската република за първи път от повече от половин век.

През юли 2015 г. компанията получи разрешение за тази цел от финансовото министерство на САЩ. Ще се използва кораба "Адония", предназначен за 704 пътници. Цена на билета е между 2000 и 7500 долара на човек.

Източник: БГНЕС