Първи смъртни случаи от новия грипен вирус в Полша и Косово
Първи смъртни случаи от новия грипен вирус в Полша и Косово / Reuters

Първи смъртен случай от новия грипен вирус А(H1N1) е регистриран в Полша. Починал е 37-годишен мъж, който е бил хоспитализиран преди седмица в болница в Гданск. Пациентът е развил пневмония и е починал. До момента в Полша са регистрирани 234 случая на новия грип.

Първи смъртен случай от новия вирус, по-известен като свински грип, бе регистриран и в Косово. Тази сутрин е починал 31-годишен мъж, приет в болница в Прищина преди два дни, съобщават от косовското здравно министерство. Пациентът е имал сърдечно заболяване, белодробни проблеми и понижен имунитет. До момента в Косово са потвърдени 32 случая на А(H1N1).

Броят на починалите в Съединените щати по причини, свързани с грипния вирус А(H1N1), от април досега достигна около 4000 души. Сред починалите 540 са деца. Общо от свински грип са боледували около 22 милиона американци.

Грипната епидемия е отнела живота на 265 души в Украйна, съобщи украинското министерство на здравеопазването. 400 души са в реанимация, а повече от 1.3 милиона украинци са регистрирани като болни.