/ iStock/Getty Images
Лаборатория в Сърбия е потвърдила първия за тази година случай на лице, заразено със западнонилска треска, съобщава МИА.

Проф. Кантарджиев: Българинът няма имунитет срещу западнонилска треска

От Института за обществено здраве информират, че пациентът е 84-годишна жена от Белград, която има различни хронични заболявания.

Голямата опасност за това лято у нас: Западнонилската треска

Западнонилската треска е вирусно заболяване, което се предава при ухапване от заразен комар. Преносител е комарът от рода Culex pipiens. Главно огнище на заразата са различни видове птици, докато човешкият организъм е случаен „домакин” и инфекцията не може да се предаде на друг човек.

Продължава пръскането срещу комари по поречието на река Дунав

Около 80% от заразените нямат никакви симптоми на заболяване, а при останалите заболяването прилича на грипно състояние. По-малко от 1% от заразените със западнонилска треска получават усложнения като менингит и енцефалит.

За намаляване на риска от зараза лекарите препоръчват често използване на репеленти при престой на открито, облекло с дълги ръкави и крачоли, да се избягва престоят на открито от залез до изгрев слънце, тъй като през този период от време комарите са най-активни. Задължително да се използва защитна мрежа на прозорците и на вратите.
БГНЕС