Първи ден от конгреса на Демократическата партия на САЩ: Възхвала на Обама
Първи ден от конгреса на Демократическата партия на САЩ: Възхвала на Обама / снимки: Reuters

Първият ден от националния конгрес на Демократическата партия на САЩ бе изпълнен с призиви към различни групи избиратели да подкрепят президента Барак Обама на изборите през ноември, предаде ИТАР-ТАСС. Форумът на демократите започна в Шарлот, щата Северна Каролина.

На сцената на най-големия спортен и концертен комплекс в Шарлот, "Тайм Уорнър кейбъл арина", един след друг излизаха губернатори на щати и кметове, членове на Конгреса, представители на професионални обединения и на обществени организации. Говориха отдавнашни приятели и политически съратници на Обама, както и негови роднини - по-малката му сестра Мая Соеторо, която е учителка на Хаваите, и по-големият брат на първата дама - Крейг Робинсън, треньор на университетски баскетболен отбор в Орегон.

Ораторите наблягаха на това, че сегашният президент няма алтернатива, подчертаваха предимствата на неговата политика, изтъкваха, че тя цели преди всичко да бъдат защитени интересите на средната класа. Звучеше и критика срещу неговия съперник за Белия дом, кандидата на републиканците Мит Ромни.

Първи ден от конгреса на Демократическата партия на САЩ Възхвала на Обама
netinfo

Обама бе представен като човек, който добре познава и разбира проблемите на обикновения американец. Първата дама на САЩ Мишел Обама, която не е от богато семейство, каза, че когато става дума за възстановяване на икономиката, съпругът й мисли за хора като нейния баща и баба.

Ключовата реч бе поверена на кмета на Сан Антонио, 37-годишния Джулиън Кастро, който демократите очакват да им донесе допълнителни гласове на латиноамериканската общност. ДПА го нарича изгряваща звезда на демократите, политик, който може да се превърне в "латино Обама".

Джулиън Кастро атакува Ромни като потомък на изключително богато семейство, и като човек, на когото са му безразлични проблемите, измъчващи обикновените американци. Ромни дори не осъзнава в какви "парникови" условия е имал късмета да израсне, каза кметът на Сан Антонио.

Първи ден от конгреса на Демократическата партия на САЩ Възхвала на Обама
netinfo

Бившият президент Джими Картър, който е на 87 години, се обърна към конгреса с видеопослание. Говорейки за заслугите на Обама, той каза, че при неговото управление е било възстановено уважението към Америка в чужбина, изгубено при републиканците на Джордж Буш. Това стана, когато започнахме да водим външна политика, изпълнена с добра воля, заяви Картър.

Пред конгреса говори и Нанси Кинън, лидер на обществена организация, защитаваща правото на жените на аборт. Този проблем се превърна в една от главните теми на предизборната кампания заради диаметрално противоположните позиции на двамата претенденти за Белия дом. Демократите имат и по-либерални възгледи по въпроса за сексуалните малцинства. В предизбораната им платформа за пръв път е записано, че те подкрепят еднополовите бракове. (БТА)

Първи ден от конгреса на Демократическата партия на САЩ Възхвала на Обама
netinfo