Първанов кръсти остров във Виетнам „Орфей”
Първанов кръсти остров във Виетнам „Орфей” / Sofia Photo Agency

От днес един от 3000-те острова в залива Ха Лонг във Виетнам носи името Орфей. Президентът Георги Първанов, който е на официално посещение в азиатската държава, кръсти острова по време на разходката си с кораб из залива. Годишно той е посещаван от близо 3 милиона туристи.

На виетнамски Ха Лонг означава „Спускащият се дракон”. Според една от легендите преди хиляди години един дракон се спуснал от планината към морето, ударил с опашката си и земята се разделила на планини и падини.

За 3000-те острова в залива разказва Симеон Димчев – председател на Дружеството за приятелство с Виетнам: „Когато човек ги погледне от 2-3 км от брега, пред себе си вижда една стена, крепост. Когато обаче приближи, вижда, че тези острови са наредени един до друг. Признат е от ЮНЕСКО като паметник на културата, на световното наследство и е една от забележителностите, които човек не бива да пропуска”.

Заливът Ха Лонг се състезава с няколко стотици природни забележителности от цял свят, сред които са и Белоградчишките скали, да влезе в списъка на новите седем чудеса на света. Но дори България да загуби в тази надпревара, ако Виетнам спечели – сред чудесата ще попадне и остров Орфей.