Първа поява за годината на жената на Ким
Първа поява за годината на жената на Ким / БГНЕС

Първата дама на Северна Корея И Сол-джу се появи публично по повод церемониите, с които се отбелязва годишнината от рождението на основателя на комунистическия режим Ким Ир-сен, съобщи севернокорейската осведомителна агенция КЦТА, цитирана от Франс прес.

Усмихната, И Сол-джу беше до съпруга си - ръководителя на страната Ким Чен-ун - по време на футболен мач на стадион "Ким Ир-сен" в Пхенян.

Държавните медии разпространиха снимки на двойката, на която те са на трибуната, заобиколени от висши фигури на единствената партия.

И Сол-джу, чието съществуване остана скрито до юли 2011 г., е бивш член на севернокорейския оркестър "Унхасу". Последната й поява на обществено място беше през декември 2014 г. на церемония за третата годишнина от кончината на бащата на Ким Чен-ун, Ким Ир-сен.

Утре Северна Корея отбеляза 103-та годишнина от рождението на Ким Ир-сен - герой на съпротивата срещу японския окупатор и основател на Корейската народнодемократична република (КНДР). Дядо на настоящия лидер, Ким Ир-сен управлява с желязна ръка страната от 1948 г. до смъртта си през 1994 г.

В Северна Корея наричат деня, в който той е роден, "Деня на Слънцето", а в двата неработни дни, посветени на честванията, се изнасят танцови и театрални представления, организират се множество изложби и спортни състезания.

Източник: БТА