/ БТА
Президентът Владимир Путин подписа закон, задължаващ големите чуждестранни технологични компании да откриват свои филиали или представителства в Русия, ако искат да развиват дейност в страната, предаде Ройтерс, като се позова на документ, публикуван от правителството.

Русия глоби Twitter със 118 хиляди долара

Това е поредна стъпка на Москва за засилване на контрола й върху големите IT компании. Русия се стреми да увеличи контрола си върху интернет и да намали своята зависимост от чуждестранни компании и други държави.

Москва наложи глоби на технологични фирми, за това че не премахват съдържание, смятано от нея за противозаконно, санкционира Туитър (Twitter), като забавя скоростта му на работа, а в сряда заведе ново дело срещу Гугъл (Google) за нарушаване на законодателството за личните данни.

Русия наложи високи глоби на Фейсбук и Телеграм

От 1 януари 2022 г. собствениците на интернет ресурси със седмична аудитория над 500 000 руски потребители ще трябва да разкриват филиали, представителства или да регистрират в Русия юридически лица, които "ще представляват в пълен обем интересите на главните компании", се казва в документа, цитиран от ТАСС.
БТА