Путин: Страните от БРИКС ще координират тясно външната си политика
Путин: Страните от БРИКС ще координират тясно външната си политика / снимка: БГНЕС

Срещата на върха на БРИКС (Русия, Бразилия, Индия, Китай и ЮАР) в Уфа - столицата на руската република Башкортостан, премина в дружеска и конструктивна атмосфера, каза в обобщение на резултатите й днес руският президент Путин, цитиран от ТАСС.

Преговорите са се водили както в тесен кръг - между лидерите на петте страни, така и в разширен състав. "Ние подробно обсъдихме целия спектър от въпроси на сътрудничеството в рамките на нашето обединение, утвърдихме Декларацията от Уфа и План за действия, в който се набелязват мащабни задачи за работата на БРИКС през следващата година и в дългосрочна перспектива", каза руският президент.

В тесния лидерски кръг са били обсъдени актуални въпроси от глобален и регионален характер. Петте страни са се договорили да продължат тясната координация в рамките на външната политика, посочи той и добави, че "петорката" ще продължи взаимодействието си в ООН и нейните структури, а също в други многостранни организации и форуми.

"Ние възнамеряваме заедно да противостоим на заплахите от разпространение на тероризма и екстремизма, да не допускаме възраждане на идеологията на нацизма, заедно да даваме принос в борбата с търговията с наркотици и с пиратството, да се занимаваме с въпросите на информационната сигурност, включително и в мрежата на интернет", отбеляза Путин.

Партньорите на Русия в БРИКС са подкрепили нейните предложения за увеличение на взаимната търговия и обмяната на инвестиции, което е намерило отражение в утвърдената в Уфа "Стратегия за многостранно икономическо партньорство на БРИКС до 2020 г."

Путин добави, че петте страни "безусловно ще продължат практиката да съгласуват подхода си в групата Г-20". "На предстоящата среща на "двайсетицата" в Турция планираме да проведем традиционната вече отделна среща на лидерите на БРИКС", подчерта руският лидер.

Той добави, че колегите от БРИКС ще оказват всяческо съдействие на китайското председателство на Г-20 през 2016 г.

Източник: БТА