/ Gulliver/Getty Images
Руският президент Владимир Путин обяви, че се е реваксинирал в неделя срещу коронавирус със "Спутник лайт" и се чувства добре, предаде ТАСС.

На среща със заместник-директора на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалея" Денис Логунов Путин каза: "Днес по ваша препоръка, по препоръка на ваши колеги се ваксинирах още веднъж - със "Спутник лайт" и добави, че това е станало преди два часа и се чувства нормално, няма никакви оплаквания.

Путин разкри с коя от руските ваксини срещу COVID-19 се е имунизирал

Той заяви също, че е готов да участва в изпитването на назална форма на ваксина от COVID-19, разработвана от центъра. След като получи информация за изпитанията на този препарат, руският президент попита дали може да участва в тези проучвания и изрази желание още днес да подпише документ, с който да даде съгласие.

През октомври министерството на здравеопазването на Русия даде на центъра "Гамалея" разрешение за провеждане на втора фаза на клинични изследвания на ваксина срещу коронавируса във вид на назален спрей. Тя няма да отмени необходимостта от обикновената ваксинация, а ще бъде допълнение към нея, осигуряващо още една преграда по пътя на инфекцията.

Путин получи втора доза от руска ваксина срещу COVID-19

През юни 2021 г. Путин съобщи, че е ваксиниран със "Спутник V", също разработена от центъра "Гамалея". Заместник-директорът на центъра каза, че при ковид ефектът от ваксинирането намалява 6 - 8 месеца след първата доза, затова е необходимо реваксиниране. Но думите на Логунов ефективността на препарата след реваксинация се увеличава от 1,6 до 2 пъти.

Повече от 50 милиона руски граждани са ваксинирани със "Спутник V", а в други страни те са близо 120 милиона, съобщи Путин на срещата си с Логунов.
БТА