/ БТА
Президентът на Русия Владимир Путин започна да отговаря в пряк ефир на въпроси, изпратени във връзка с днешната му, 18-а поред годишна "пряка линия". Той разказа, че се е ваксинирал с руската ваксина срещу COVID-19 Спутник V, предаде ТАСС.

По-рано Кремъл не съобщи какъв препарат руско производство е инжектиран на държавния глава и заяви, че всички руски ваксини са ефикасни.

Близки на руския лидер са се заразили с коронавируса след ваксиниране, но са понесли инфекцията леко, изтъкна държавният лидер. Той не разкри кои са те, като се ограничи да каже, че са от най-близкото му обкръжение.

Путин похвали разработването на руски ваксини в годишното си обръщение към нацията

Действията на властите в редица региони от Руската федерация целят да се избегне въвеждането на локдаун заради разпространението на коронавируса, заяви Путин.

При локдаун се затварят цели предприятия, хората остават без работа и без заплати, фалират дребни и средни бизнесмени, спадат доходите на населението, напомни руският президент.

Запитан ще бъде ли и занапред доброволно имунизирането срещу COVID-19 в Русия, Путин заяви, че остава противник на задължителната обща ваксинация. Въвеждането на задължително ваксиниране за отделни категории хора на места се извършва строго според закона, подчерта той.

Путин получи втора доза от руска ваксина срещу COVID-19

Близо 23 милиона жители на Русия вече са имунизирани срещу коронавируса и "слава Богу, у нас няма такива трагични ситуации след ваксинация, както след прилагането на (ваксините на компаниите) AstraZeneca или Pfizer/BioNTech там" - в други страни, заяви президентът на Русия.

По-нататъшното разпространение на пандемията може да бъде предотвратено единствено чрез ваксинация, посочи той.

Организирането на мачове от Евро-2020 в Санкт Петербург на фона на пандемията е необходимо с оглед на ангажиментите, поети по-рано от Русия, обясни държавният глава.
 
БТА