Путин и Лукашенко
Путин и Лукашенко / БГНЕС, архив
Руският президент Владимир Путин шеговито помоли беларуския си колега Александър Лукашенко "да не бъде алчен" и да достави яйца на Русия, предаде ТАСС.

Шегата бе отправена по време на срещата на върха на Евразийския съюз, провела се в Санкт Петербург. Лукашенко спомена, че Беларус почти на 100% се снабдява със собствени продукти.

Страната сама покрива вътрешните си нужди от зърно, свинско месо, птиче месо, мляко, зеленчуци, растителни масла и други стоки, изброи ръководителят на беларуската държава.

Москва обяви, че руските сили са превзели напълно Мариинка, Украйна отрече

След кратка пауза той назова сред тези продукти и кокошите яйца, като се усмихна и погледна към руския лидер. Руският президент тогава се пошегува: "Дайте ни малко! Не бъдете алчни".

В последно време Русия изпитва недостиг на кокоши яйца, което доведе до драстично покачване на цените. По данни на руската статистическа служба Росстат през ноември яйцата са поскъпнали с 15,07% в сравнение с октомври, а от началото на годината цената им се е увеличила с 36,54%.

Ситуацията вече привлече вниманието на различни агенции. Путин дори се извини на руснаците за проблема по време на годишната си пресконференция и пряка линия със сънародниците му на 14 декември, като обясни ситуацията с провал в работата на правителството.

Бивш шеф на ЦРУ: Путин вероятно ще бъде свален от преврат

Руското министерство на земеделието съобщи, че цените на яйцата се очаква да се стабилизират след Нова година благодарение на увеличеното вътрешно производство и вноса от приятелски страни с нулево мито.