Путин отсече: Няма да гоним американските дипломати
Путин отсече: Няма да гоним американските дипломати / БГНЕС, архив

Президентът на САЩ Владимир Путин е решил да не гони дипломати от САЩ от Русия в отговор на новите санкции на Вашингтон срещу Москва, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС. "Няма да създаваме проблеми на американските дипломати. Никого няма да гоним", заяви Путин.

По-рано днес руският външен министър Сергей Лавров предложи на президента Москва да експулсира 35 американски дипломати и да забрани на американския дипломатически персонал да използва две вили в Москва.

Лавров: Русия ще изгони 35 американски дипломати в отговор на санкциите на САЩ (ВИДЕО)

Руският президент добави, че Русия няма да забранява на семействата и децата на дипломатите да използват обичайните за тях места за отдих по време на новогодишните празници. "Нещо повече, всички деца на американски дипломати, акредитирани в Русия, са поканени на новогодишното и коледно тържество в Кремъл", добави руският лидер.
Путин каза, че Русия си запазва правото на отговор на САЩ, които въведоха поредните антируски санкции и изгониха руски дипломати, но подчерта, че Москва "няма да пада на нивото на кухненска, безотговорна дипломация".

Русия затваря англо-американското училище в Москва заради наложените санкции

"В по-нататъшните си стъпки за възстановяване на руско-американските отношения ще се ръководим от политиката, която ще води администрацията на президента Доналд Тръмп", е заявил Путин според пресслужбата на Кремъл. Руският лидер е поздравил също така сегашния президент Барак Обама и новоизбрания Доналд Тръмп, както и техните семейства и целия американски народ с настъпващата Нова година.

САЩ гонят руски дипломати, готвят още санкции

"Жалко, че администрацията на Обама приключва мандата си по такъв начин, но въпреки това поздравявам него и семейството му с настъпващата Нова година. Поздравявам и новоизбрания президент Доналд Тръмп, и целия американски народ", се казва в специалното изявление на Путин, разпространено от пресслужбата на Кремъл.

В изявлението се казва, че действията на САЩ срещу Русия вредят не само на двустранните отношения, но на света като цяло, като се има предвид отговорността на Русия и САЩ за опазване на глобалната сигурност.